Niels Bjerre 1864-1942

Niels Bjerre var kunstmaler og levede fra 1864 til 1942. Han var født på gården Nørrelund i Engbjerg sogn, vest for Lemvig. Hans barndomshjem lå midt i et storslået og afvekslende vestjysk landskab, og Niels Bjerre hentede hele livet sine væsentligste motiver her.

I 1880’erne gik han på Kunstakademiet i København, men fandt undervisningen tør og pedantisk.

Niels Bjerre malede de fleste af sine billeder i Jylland, særlig i Vestjylland, men han foretog dog også et par rejser til udlandet. I år 1900 var han i Italien, i 1914 rejste han til Frankrig og i 1925 og 1926 til Færøerne. Lyset og farverne på Færøerne mindede ham om Vestjylland. Vintrene tilbragte han i København, hvor han havde et værelse oven på Café Milano på Bülowsvej. Om sommeren boede han i Vestjylland, enten privat hos familie og venner, eller på Bovbjerg Badehotel, der tilhørte hans fætter, maleren Kristen Bjerre.

Det er ikke noget tilfælde, at nabovejen til Niels Bjerres Vej hedder Jens Søndergårds Vej. Jens Søndergård var også kunstmaler, og han var en af Niels Bjerres bedste venner. Så vidt vides har Niels Bjerre ikke nogen tilknytning til Højbjerg.

Se komplet liste med navne på alle Niels Bjerres billeder her!